Bendovi

Hor OŠ "Kralj Aleksandar I" (Srbija)
Hor i orkestar Osnovne škole "Kralj Aleksandar I" osnovan je septembra 2015. godine u okviru dodatne nastave iz predmeta Muzička kultura. Članovi ovog sastava su đaci uzrasta od jedanaest do četrnaest godina. Sve ih spaja ljubav prema muzici, druženje, odlična pozitivna energija i entuzijazam.


U radu, deca se muzički opismenjavaju, uče se muzičkoj terminologiji, stilskim izrazima kroz razvoj osećaja za melodiju, ritam, dinamiku i ostale elemente muzičke umetnosti. Iz probe u probu ovaj ansambl je postepeno napredovao i usavršavao se u interpretaciji.


Posebnost hora i orkestra ogleda se u širokom repertoаrskom opusu аnsаmblа koji obuhvаtа delа kompozitorа različitih epohа i stilovа. Stаndаrdni repertoаr se kreće u rаsponu od izvornih tj. narodnih kompozicijа pа sve do delа sаvremene domаće i strаne literаture. Aranžmane prilagođene ovom sastavu piše i sa đacima muzički oživljava umetnički rukovodilac hora i orkestra, profesor Miloš Živković.


Do sada je realizovan veliki broj nastupa na školskim i vanškolskim svečanostima. Izdvaja se fantastična saradnja sa Muzejom Rudničko-takovskog kraja koji su od samog osnivanja hora i orkestra velika bezrezervna podrška.


Na poslednjem nadmetanju u interpretaciji, orkestar je osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju orkestara osnovnih škola Srbije.


Ponos njihove škole je i činjenica da je članica hora, učenica VII razreda, Mina Nedeljković, ove godine izabrana od strane stručnog žirija da predstavlja Gornji Milanovac na takmičenju "Srbija u ritmu Evrope".


Budući ciljevi hora i orkestra su usmereni na povećanje brojnosti dece, sa akcentom na kvalitet novih članova, obogaćivanje repertoara, rad na što reprezentativnijem kvalitetu interpretacije, takmičenja, učestvovanje na festivalima u našoj zemlji i inostranstvu, tj. predstavljanje rada hora što širem auditorijumu.https://www.facebook.com/Horiorkestar
Gipsy Aleksići (Srbija)
Gitarski sastav Gipsy Aleksića je započeo sa radom 23.12. 2007. godine u klubu "Trem" u Gornjem Milanovcu. Neobičan kvartet gitara i jedinstven zvuk, vrlo brzo je dobio svoju publiku. Orkestar je u svojoj osnovi "porodično blago" porodice Aleksić.


Muzika koju izvode je izražaj njihove harizme i načina na koji oni doživljavaju datu inpretetaciju. Načinom improvizacije, kao i vokalnim delovima, dokazuju beskonačnost muzike kao i širinu ciganske duše. Gostovali su na lokalnim televizijama i nacionalnim emisijama: Žikina Šarenica, Jutarnji program RTS-a, 48 sati svadba, Jutarnji program RTV Pink, Beogradska hronika i mnogim drugim. Nastupali su na raznim koncertima i humanitarnim svirkama: Srpski festival svetske muzike, Đurđevdanski koncert Valjevo, 40 god RTS-a, Brod Leonardo, Dani muzike u Gornjem Milanovcu i mnogim drugim.


Orkestar je postao obožavan među starijom i mlađom populacijom, što je stvorilo jedinstven spoj. Mlađim ljudima se dopadaju zbog energičnog ritma i odličnih bas deonica, što u njima budi potrebu za igranjem, starijoj populaciji zbog harizme, solo improvizacija koje lutaju u svim pravcima i što dokazuju da stara ciganska muzika nije izgubila emociju i snagu ciganske džez muzike!


Serbia World Music Festival, je imao zadovoljstvo da prvi put Gipsy Aleksiće predstavi na festivalu 2009. godine.Od tada je ovaj bend tradicionalno otvarao svaki naredni festival i svakog puta dokazivao svoju ozbiljnost, kvalitet i muzičko sazrevanje. To nije prošlo nezapaženo kako među festivalskom publikom tako i kod gostiju iz inostranstva, koji su tražili njihov materijal, a kasnije su stizali i pozivi za nastupe u inostranstvu.


Jedan od njih stigao je iz Norveškog bluz grada Notodden. U oktobru 2014. godine Gipsy Aleksići se predstavljaju i norveškoj publici i ostavljaju neizbrisiv trag. Održali su nekoliko koncerata i dobili pozive za nastupe na festivalima u Norveškoj.


Njihov scenski nastup, virtuoznost na gitarama i kvalitet muzičkog predstavaljanja, retko koga mogu ostaviti ravnodušnim.


Snimili su svoj prvi CD sa 8 numera i proširili svoj rad po raznim festivalima. Ovogodišnji nastup na festivalu imaće novu dimenziju. Na sceni sa njima će nastupiti dva ženska vokala, a istovremeno će biti predstvaljena i istorija benda.
Đorđe Aleksić - (bas gitara / prateći vokal)
Vojkan Aleksić - (ritam gitara,vokal)
Sandro Aleksić - (solo gitara / ritam gitara)
Slaviša Aleksić - (gitara)


www.gipsyaleksici.rs
www.facebook.com/pages/gipsy-aleksic/
KUD „Šumadija“ Gornji Milanovac (Srbija)Kulturno-umetničko društvo „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca osnovano je na Božić 2006. godine kada je grupa iskusnih igrača i ljubitelja folklora odlučila da okupi omladinu svoga grada i nauči ih da igrom i pesmom očuvaju tradiciju pre svega rudničko-takovskog kraja ali i cele Srbije a i šire.


Danas KUD „Šumadija“ ima više od 400 članova organizovanih u deset grupa. Naših 8 igrača, pored četiri ansambla koja vežbaju u prostorijama KUD-a, vode i škole folklora u sve četiri osnovne škole u Gornjem Milanovcu.


Entuzijazam, trud i kvalitet mladog ansambla prepoznala su i podržala i najveća imena srpskog folklora. Koreograf Desa Đorđević za „Šumadiju“ je pripremila i na scenu postavila koreografiju „Mesečina, a ja zovem prelo“, igre i pesme sa planine Rudnik, a koreograf Slavica Mihailović i muzički saradnik i umetnički rukovodilac narodnog orkestra Aleksandar Smrekić formirali su i autorizovali Školu folklora „Šumadije“ pa će, po njihovom „nacrtu“ i najmlađi iz drugih društava moći da savladaju osnove igre.


Etnokoreolog i etnomuzikolog Ivana Nedić vodi mušku i žensku pevačku grupu.


kud sumadija

Posebno je značajna saradnja sa Jugoslovensko-norveškog društvom. Svake godine ansambl učestvuje na centralnoj proslavi obeležavanja Dana državnosti Kraljevine Norveške u Beogradu simbolično izvodeći tom prilikom koreografiju iz Srbije i koreografiju nacionalnih norveških igara. Ansambl je poznat po spremnosti da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. U saradnji sa Opštinskim odborom Crvenog Krsta Gornjeg Milanovca organizovali smo više humanitarnih koncerata u našem gradu i Srbiji, i tim povodom nastupali u Skoplju, Tetovu, Kumanovu, Bijeljini…


Narodni orkestar kulturno-umetničkog društva „Šumadija“ postoji od osnivanja društva. Članovi orkestra su uglavnom srednjoškolci koji bavljenjem folklornom muzikom obogaćuju sebe, a samim tim ne daju našu narodnu muziku da se prepusti zaboravu. U orkestru su zastupljeni klasični instrumenti, a muzički aranžmani su prilagođeni izvođačkom sastavu ansambla tako da, ne retko, orkestar KUD-a “Šumadija“, svojim muziciranjem podseća na daleko poznatije ansamble. Orkestar funkcioniše pod stručnim rukovodstvom Aleksandara Smrekića.


www.kud-sumadija.rs
Pevačka grupa "Takovski eho" (Srbija)
Pevačka grupa "Takovski eho", osnovana je 11. novembra 2017. godine. Svi članovi pevačke grupe pre osnivanja bili su više godina u sastavu Izvorne grupe "Crnućanka".


Od osnivanja do 01. marta 2018. godine grupa je imala 4 nastupa. Grupa ima 6 članova, a na čelu grupe je Dušan Dule Jakovljević, ekonomista - penzioner, gitarista. Muzikom se bavi preko 40 godina.

Pevačka grupa "Crnućanka" (Srbija)
Crnućanka je izvorna grupa iz sela Gornja Crnuća, pored Gornjeg Milanovca.


Grupa neguje starinsko narodno pojanje kakvo se nekada moglo čuti na prelima, a po kazivanju meštana Gornje Crnuće, koreni grupe sežu u 1903, kada je povodom dolaska kralja Aleksandra Obrenovića u manastir Vraćevšnica, organizovana grupa narodnih izvođača, koja je svoje delovanje nastavila sve do 1934.


Grupa se zvala "Crnućanka", a postojala je kroz nekoliko naraštaja, sa prekidima, da bi ponovo bila pokrenuta 1966. pod vođstvom Aleksandra Đorđevića - Lesa iz G. Crnuće. Grupa je učestvovala na brojnim festivalima, priredbama i saborima, izdala je nekoliko zvučnih zapisa, a 1976. je dobila Evropsku nagradu za narodnu umetnost.


Od pedesetih godina 20. veka grupa je sarađivala sa dr Radmilom Petrović, dugogodišnjom saradnicom etnomuzikološkog instituta SANU, koja je najviše doprinela objavljivanju snimaka "Crnućanke" na pločama PGP-RTB.


sr.wikipedia.org/sr-el/crnucanka
Luka, Džengi i Božo (Srbija)
Dvojac "Luka i Džengi", jednostavno imenovan onako kako ih u društvu prepoznaju, na Festivalu svetske muzke nastupa 6. put. Ipak, za ovu priliku pridružiće im se i treći član.


Prve zajedničke muzičke korake načinili su 2011. godine i, iako posebno popularni u rodnom gradu, od tada su se predstavili publici Čačka, Beograda, i mnogih gradova iz Norveške… Izvode balkansku muzku i različite žanrove. Tako se na njihovim svirkama mogu čuti stari rokenrol hitovi, ciganske pesme, sevdalinke, narodnjaci…


Sviraju na gitari, mada se Luka ranije okušao na harmonici, dok je Džengi u ovom muzičkom paru poznatiji kao njegova pevačka polovina. Da je reč o istinskim umetnicima koji sarađuju i nastupaju sa mnogobrojnim bendovima, potvrđuju i njihova amaterska interesovanja – prvi crta, drugi se bavi glumom.


Posebno su ponosni na obradu pesme "Da te milujem" koja na Jutjubu beleži prve hiljade pregleda. Sada pripremaju autorski materijal – za milionske!
 


Download sekcijaPoster festivala


Prijatelji festivala

Pratite nas


Transform festival

Serbia World Music Festival '18

Gornji Milanovac
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Mob: +381 (0)60 516 00 07
Mob: +381 (0)60 696 10 20

info@serbiamusicfestival.com
www.serbiamusicfestival.com

Svetska muzika u srcu Srbije